Kultursamvaro på Löjtnantsgården
Konsert från Palladium direkt till sjukhussängen, Lasarettet i Enköping
Kulturupplevelse i hemsjukvården
Tidsfördriv i väntrummet

Många längtar efter kultur!

Ibland ändras livets förutsättningar och vi behöver vård. För några är det akut eller tillfälligt medan behoven för andra är långvariga, till och med livslånga. Den som är sjuk kan många gånger inte gå på konsert, på teater eller bio. Även anhöriga kan ha svårt att komma ifrån.

Genom Kulturarenan vill vi öka tillgängligheten till det som händer på våra kulturscener, och samtidigt se till att publiken finns där när scen flyttar till skärm. Så kommer kulturens digitalisering i rätta händer - till de som kanske behöver den bäst!

"Jag är verkligen för att man använder sig av den här möjligheten, och att man vidareutvecklar den." Stina Ekblad, skådespelare

Besök Kulturarenan

Hur många kan vi nå?

Enligt Socialstyrelsen sker ca 1,5 miljoner slutenvårdstillfällen per år i Sverige, kring 900 000 barn och vuxna på sjukhus. Antal vårddygn är runt 4–5. Därtill vistas runt 230 000 personer på boenden eller vårdas i hemmet. Till det kommer närstående och vårdpersonal.

Vår förhoppning är att den här publiken ska hitta och ta del av det utbud som kulturscenerna producerar för skärm; att de ska få njuta, glädjas, gråta, minnas, reflektera, samtala, förfasas – allt det som publiken “i salen” kan göra.

Kulturarenan hade under 2020 i snitt 1 800 användare per månad. Av dessa vet vi att en stor del, ca 30%, är gruppvisningar på vård-, stöd- och omsorgsboenden, särskilda demensboenden och i dagliga verksamheter, med mellan 10 och 50 deltagare, vilket gör det faktiska publikantalet betydligt högre. Vi ser också att antalet är högre i de regioner eller på de orter där det finns innehåll ifrån, till exempel i Piteå genom Studio Acusticum och Norrbottensmusiken eller i Ystad genom Musik i Syd och Ystad Sweden Jazz Festival.

Ladda ner infoblad och instruktioner

Infoblad för utskrift
Infoblad för svartvit utskrift
Om att nå ny publik via Kulturarenan

Röster om Kulturarenan

Hör några kulturpersonligheter och sakkunniga inom vården dela med sig av sina tankar om vikten av kultur online: Peter Mattei - sångare, Kerstin Hulter Åsberg - läkare, Stina Ekblad - skådespelare och Ullakarin Nyberg - psykiater.
"Den här tekniken ska ju utnyttjas till just såna här saker tycker jag. Nu kan det ju bli en rättighet." Peter Mattei, sångare
"Det lyfter blicken, särskilt om man är sjuk, har ont, smärtor, ångest och oro, så kan det vara underbart avledande." Kerstin Hulter Åsberg, överläkare
"Vi kan inte leva utan detta." Stina Ekblad, skådespelare
"Det kan till och med vara livräddande." Ullakarin Nyberg, psykiater

Stefan Forsberg, VD Konserthuset Stockholm:

“Det ska vara enkelt för sjuksköterskor, undersköterskor, för vårdtagaren själv att lätt kunna trycka på vad man är intresserad av att titta på. Och det här är, anser vi, är ett mervärde. Det är ett enkelt sätt att använda det som ändå görs; det här är ju inget besvär för oss egentligen.”

 

Ullakarin Nyberg, psykiater och suicidforskare:

“När man hjälper människor att dela kultur med andra så kan man rent faktiskt minska deras känsla för utanförskap. Det kan till och med vara livräddande ibland att lyckas med det.

"Jag tycker det finns kvaliteter inom båda världar som är värda att beakta. Saker som live-kulturen inte kommer åt kan den digitala världen tillföra. Viktigt att vi lär oss av varandra." Roger Norén, konserthuschef Studio Acusticum

Vård i hemmet med kultur för ökad livskvalitet

Exempel på scener och utbud

Kulturarenans användare leds vidare till följande scener och innehåll, bland andra.

Har ni produktioner som ligger uppe? Hör gärna av er!
Konserthuset Stockholm / Konserthuset Play
Göteborgs Symfoniker / GSOplay
Studio Acusticum / Acusticum Play (inkl Norrbottensmusiken)
Musik i Syd / Musik i Syd Channel
Dramaten / Dramaten Play
Musikcentrum Västs digitalscen
Filmarkivet
Film och kulturprogram ur SVT Öppet arkiv
Film och kulturprogram på UR Play

Vilken typ av digitalproduktion behövs?

Att producera för skärm kräver lite ekonomi, och det finns kvalitetsaspekter och rättighetsfrågor att ta hänsyn till. Detta ska man ha full respekt för. För den som inte kan komma till teatern eller konserthuset kan det dock vara tacksamt att ta del av det som händer där i varierad form, varför kvalitetskraven hos användaren kan se annorlunda ut än för innehållsskaparen. Man kan kalla det för "webb-TV i tillgänglighetssyfte", vilket ibland kan vara precis detsamma som att producera för TV eller bio, eller så kan det göras på mer sparsmakat sätt. Man talar om "narrowcasting" - att nå den enskilda individen, som en motsats till "broadcasting" - att nå många. Sakkunskapen hos producentledet ska vara rådande, men vi förmedlar gärna användares kommentarer om tillgång och kvalitet så att nya produktionsformer kan utvecklas för ökad delaktighet hos målgrupperna.

Ett urval av vanliga frågor

Vem är huvudman för Kulturarenan?

Idag är Betaniastiftelsen huvudman. Stiftelsen arbetar med en helhetssyn på människan och livskvalitet inom vård och omsorg, inom vilket tillgång till kulturupplevelser är ett givet tema. Stiftelsen var en av parterna i ett utvecklingsarbete som pågick 2014-2016 och drevs av Studio Acusticum i Piteå med stöd av Region Norrbotten och Kulturrådet: ”Kulturella rendezvous – Digital kulturförmedling till vård och omsorg”. För att inte projektet skulle ”dö demodöden” omvandlade Betaniastiftelsen de värdefulla projektresultaten till den här tjänsten, Kulturarenan.

Idag är Betaniastiftelsen enda finansiär av Kulturarenan, men vi hoppas på sikt kunna säkra driften och fortsätta uppmuntra till att ta del av kultur både online och genom andra kulturmöten som Kulturarenan inspirerar till (för det ser vi att den gör)! Vi är också noga med att berätta för vård och omsorg om alla de kostnader som kulturen redan bär för produktion och förmedling – något som kan vara rätt okänt inom socialsektorn.

Vad kan visas på Kulturarenan?

Kulturarenan är en kurerad sida som slussar besökaren vidare till kulturens egna playkanaler eller andra ställen där produktioner visas. Än så länge väljer vi i regel bort att hänvisa till enstaka filmer på YouTube eftersom vi dels inte kan garantera att rättigheterna har respekterats, dels inte vill kasta besökaren in i en miljö där vi inte kan styra relaterade filmer. Detta gäller särskilt barn på sjukhus samt personer med kognitiva sjukdomar.

Vi försöker fånga upp det allra mesta som ligger uppe på playkanaler och liknande, men hör av er och tipsa om vad ni har lagt upp så hittar vi det lättare!

Vi försöker så långt det är möjligt att visa HELA konserter och föreställningar, inte trailers/teasers; för den som inte kan ta sig till scenen och se föreställningen kan det kännas snopet att bara se trailern.

Tjänsten skapas ur ett vårdperspektiv. Därför har vi även valt att komplettera kulturutbudet med kulturprogram från SVT Play, Öppet arkiv och UR samt kanaler som Louisiana Channel och BBC Arts i syfte att öka bredd och mångfald.

Varför har Kulturarenan skapats?

Kultur har varit livsviktigt för människan i alla tider. Konstnärliga uttryck ger ytor för reflektion, sällskap, tröst eller förströelse, skänker mervärden och livskvalitet. I svåra stunder kan konsten hjälpa oss i existentiella frågor. Forskning visar att kulturdeltagande även kan påskynda tillfrisknande.

Insikten om kulturens värde är inte ny. Det är däremot tillgång till kultur i vården genom digital teknik. Dagens kulturarena är redan digital; den som är frisk kan ta del av all den mångfald som erbjuds via internet och från scenen, medan personer inom vården kan ha svårare att kontinuerligt söka de upplevelser man längtar efter. Det utvecklingsprojekt som ligger bakom Kulturarenan har visat att man i en utsatt situation inte orkar leta sig fram i bruset, och att både personal och närstående saknar en lättillgänglig ingång till ett kvalitativt utbud – en samlingsplats för kultur online.

Dagens vård har allt att vinna på att bli associerad med kulturella värden genom digital förmedling. Det rimmar väl med vårdens uppdrag om en helhetssyn; en närvaro av konst innebär ett viktigt existentiellt stöd och visar i handling en ambition att se hela människan genom hela livet. Ska detta ersätta mänsklig kontakt och besök av artister i vården? Nej, tvärtom vill vi åt en ökad närvaro av ett kvalitativt utbud samt uppmuntra till intresse, flera kulturbesök och nya former av upplevelser. Genom konstnärliga mötesplatser skapas miljöer där vi kan umgås med varandra kring gemensamma kulturupplevelser.

Det borde ligga på alla beslutsfattares agenda att erbjuda daglig tillgång till kultur för den som befinner sig i en vårdsituation på sjukhus, boende eller i det egna hemmet. Det är vars och ens rättighet att få ta del av kultur. Musik, dans, bild, teater och andra uttryck ger riktning och mening. Kulturen är ett hjälpmedel i existentiella frågor och en möjlighet till gemensamma upplevelser och kvalitet i stunder av oviss väntan.

Det blir ett sätt att fortsätta leva.

Finns det en efterfrågan på tjänsten?

Ja! Det vet vi genom vittnesmål. Exakt hur behovet ser ut kommer vi att fortsätta att undersöka genom att följa upp användningen av Kulturarenan på våra testsajter (t ex Gotland, Kristianstad, Stockholm, Göteborg, Piteå) samt initiera forskning. Kungl. Musikhögskolan publicerar inom kort en studie som har undersökt användandet samt huruvida det finns ett utbildningsbehov bland vårdpersonal vad det gäller användningen av digitalt förmedlad kultur i vården.

Nya resultat kommunicerar vi så småningom här.

Var hittar jag fler vanliga frågor?

Hela FAQ-listan hittar du här. Hoppas du hittar det du söker!